Etäterapia

Etäterapia on terapiaa, joka jossa asiakas ja terapeutti keskustelevat videoyhteyden välityksellä. Etäterapia on tutkitusti yhtä toimivaa kuin kasvotusten tapahtuva terapia. Videoyhteyden kautta ilmeet, eleet ja äänensävyt välittyvät samalla tavalla kuin livetapaamisessakin. Etäterapia on yleistynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana ja se on kaikkien etu.

Etäterapiassa on monia etuja

Etäterapiassa on monia etuja perinteiseen toteutukseen verrattuna:

  • Terapeutti ja asiakas voivat sijaita fyysisesti kaukana toisistaan. Monilla paikkakunnilla sopivan terapeutin löytäminen on haastavaa, tai terapeutteja ei yksinkertaisesti ole. Etäterapia tarjoaa asiakkaalle valtavasti enemmän vaihtoehtoja terapeutin valinnassa.

 

  • Matkakulut ja matkaan käytettävä aika säästyy, koska asiakkaan ei tarvitse vaihtaa paikkaa terapian takia.

 

  • Etäterapia on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat välttää ylimääräisiä kontakteja terveydellisten riskitekijöiden vuoksi.

 

  • Terapian kynnys madaltuu, sillä etäterapiassa monta estettä poistuu jo ennen terapian alkua. Sinun ei tarvitse asiakkaana miettiä miten löydät perille, mistä löydät parkkipaikan tai miten jaksat ylipäätään lähteä liikkeelle. Jos sinulla on lapsia, lastenhoitajaa tarvitaan vähemmän aikaa tai lapset voivat katsoa elokuvaa toisessa huoneessa. Ja jos ulkona on rankkasade, se ei nosta kynnystäsi terapiatapaamiseen.

 

  • Tuttu ja turvallinen ympäristö helpottaa monien oloa. Omassa nojatuolissa oman viltin alla voi olla helpompi käsitellä vaikeitakin asioita.

 

  • Etäterapia voi tapahtua hyvin monenlaisissa paikoissa; minulla on hyviä kokemuksia esimerkiksi aurinkotuolista, hevosaitauksessa kannon päällä istumisesta ja saunan terassilta. Yhtä hyvin toimii laavu tai mökkilaituri, kunhan nettiyhteydet ovat kunnossa.

 

  • Bonus meikkaajille, jotka jännittävät itkemistä: etäterapian jälkeen on helpompi päättää itse milloin on valmis astumaan ”ihmisten ilmoille”.
 
 

Toimiiko etäterapia?

Terapia on tutkitusti yhtä vaikuttavaa, tapahtui se etäyhteydellä tai kasvokkain. Tärkeää on, että terapiamuoto ja suhde terapeuttiin on toimiva.

”Videovälitteisten hoitojen terapiasuhteen kehittymisen on havaittu olevan samankaltaista ja yhtä hyvää kuin tavanomaisissa samassa tilassa toteutetuissa terapioissa, ja yleisen tyytyväisyyden olevan hyvää hoitoja toteuttavilla ammattilaisilla sekä hoitoa saavilla potilailla. Vaikka ajoittaisia teknisiä ongelmia tai huonolaatuista kuvayhteyttäkin esiintyisi, senkään ei ole todettu vähentävän terapiasuhteen laatua, kliinisen arvioinnin tarkkuutta tai hoidon vaikuttavuutta.”

Käypä hoito

Ylen artikkelissa esiteltiin uuden italialaisen tutkimuksen tuloksia, joiden mukaan asiakkaat kokivat etäterapiassa saavansa terapeuttiin jopa paremman yhteyden kuin kasvokkain tavatessaan. Asiakkaat kokivat myös terapeutin olevan heitä kohtaan myötätuntoisempi etäterapiassa kun kasvokkain tavatessa. Tämä tulos on kiinnostava ja merkityksellinen, sillä asiakkaan positiivinen kokemus terapeutista vaikuttaa positiivisesti myös terapian tuloksiin. Koko artikkelin löydät täältä

Lisää tutkimustietoa etäterapian toimivuudesta löydät mm. Lääkärilehden katsausartikkelista täältä sekä Kelan etäkuntoutushankkeen tuloksista täältä.

Kokemuksia etäterapiasta

 

Eräs pitkän linjan psykoterapeutti ja terapeuttikouluttaja kertoi, että hän joutui kääntämään kelkkansa mielipiteessään etäterapiasta. Aiemmin hän ajatteli, että terapiassa asiakkaan ja terapeutin täytyy ehdottomasti olla samassa tilassa. Hän ei ollut päässyt kokeilemaan etäterapiaa käytännössä. Koronapandemian myötä hän tutustui etäterapiaan ja pitää sitä nykyään erittäin toimivana vaihtoehtona, joka ratkaisee osaltaan terapian saavutettavuusongelmaa.

 

58-vuotias Sari kertoo MTV:n jutussa näin:

Kauhean tehokasta se oli. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa todella mietittiin niitä ratkaisuja mun ongelmiin. Terapeutilla oli hirveän voimaannuttava lähestymistapa, kun hän aina näki hyvää kaikessa.

34-vuotias nainen kertoo etäterapiakokemuksestaan seuraavasti:

– Kävin terapiassa puolitoista vuotta. Koko terapia toteutettiin etänä ja se toimi todella hyvin. Asun maaseudulla ja ilman etäterapiaa minulla olisi ollut vähintään tunnin matka suuntaansa terapeutin luo, jos ylipäätään olisin löytänyt itselleni sopivan terapeutin. Nyt sain juuri sen terapeutin, jonka toivoinkin ja säästin valtavasti aikaa ja rahaa, kun pystyin osallistumaan terapiaan kotoa käsin. Itselleni ei tuottanut ongelmia avautua terapeutille. Ennemminkin sain hyvää palautetta siitä kuinka avoin ja valmis terapiatyöskentelyyn olin. Minusta tuntuu, että videoyhteyden kautta saatoin keskittyä olennaiseen – terapeutin toimiston ympäristö, terapeutin eleet jne. olisivat voineet viedä keskittymistäni, koska aistin ympäristöä herkästi. Videoyhteys ehkä rajasi ärsykkeitä niin, että tärkein oli keskiössä.

 

Kiinnostuitko etäterapiasta?

Rotsi tarjoaa ratkaisukeskeistä etäterapiaa edullisesti opiskelijahintaan. Tutustu terapeuttiin ja varaa aika ilmaiseen tutustumistapaamiseen näppärän varausjärjestelmämme kautta.

Etäterapia
Etäterapia

Ratkaisukeskeinen terapia etänä

Yhteystiedot

Info

Rotsi tarjoaa ratkaisukeskeistä terapiaa etänä. Palvelu on helposti saatavilla paikasta riippumatta. Mennään yhdessä kohti parempaa!

Copyright Rotsi 2023